Pàgines

dilluns, 31 de gener del 2011

“Ens han passat una patata calenta: la setmana blanca”

“La convocatòria s'hauria d'haver resolt abans de Nadal”

“Aquest curs, respectarem el calendari escolar en vigor, però estem oberts a flexibilitzar-lo”

“Hem de centrar el debat en la lluita contra el fracàs escolar i a ajustar la gestió a la política d'austeritat”

“Un mestre cremat difícilment pot ser un bon mestre”


La consellera Irene Rigau s'ha retrobat en el despatx del departament amb records de la seva època d'ensenyant com el pòster que recorda el Butlletí dels Mestres Foto: ORIOL DURAN.
Impulsarem un pla nacional de lectura per incorporar l'hàbit de llegir més enllà de l'escola
En la secundària revisarem els mètodes d'avaluació i el calendari de recuperació
Ens hem de plantejar si la de docent ha
de continuar sent una professió per
a tota la vida
Les polèmiques sorgides arran de l'aplicació del nou calendari escolar en l'època del tripartit estan marcant l'estrena d'Irene Rigau com a nova consellera d'Ensenyament. Ella, però, prefereix centrar el debat educatiu en la lluita contra el fracàs escolar i en la necessitat d'ajustar la gestió dels centres educatius a la política d'austeritat del nou govern de la Generalitat.
L'estrena com a consellera d'Ensenyament ha coincidit amb la revifalla de la polèmica sobre la nova setmana de vacances escolars...
Quan una qüestió com aquesta, que no és substancial en l'àmbit educatiu, pren la rellevància que ha pres, posa de manifest una vegada més la fragilitat del model de conciliació familiar,
laboral i educativa. Nosaltres
tenim clar que l'anomenada
setmana blanca té interès quan els pares tenen vacances perquè llavors la família, en el seu conjunt, fa una pausa, es retroba, s'enforteix la convivència,
es permet fer un petit viatge... Però plantejar-la al marge de la vida laboral ha suposat un problema afegit i ha requerit de l'administració un suport econòmic que en cap cas respon
a les prioritats que té el nou
govern de CiU.
Això significa nou canvi de calendari amb vista al pròxim curs.
Mantindrem el 7 de setembre com a data de començament del curs escolar a primària perquè els períodes lectius puguin ser equitatius. Recuperarem l'endemà de Reis com a dia festiu i la resta de dies que actualment conformen la nova setmana
de vacances es repartiran de
manera equitativa aprofitant
el nostre patrimoni de festes, com per exemple el Carnaval, amb la fórmula de dies festius
de lliure designació.
La preocupació de les famílies és què passarà aquest any.
Hi haurà canvis?
Respectarem l'ordre vigent de calendari escolar. Per tant, no volem crear confusió, però sí fer un toc d'atenció. Sabem que hi ha gent que ho té organitzat però encara no sap quin ajut econòmic rebrà, en cas que ho hagi demanat. Pensi que la convocatòria d'ajuts és del mes d'octubre, i crec sincerament que abans de Nadal s'hauria d'haver resolt. Per tant, ens han passat una patata calenta que procurarem resoldre consensuant els criteris amb tots els implicats.
Aleshores, ¿hi haurà escoles que podran decidir renunciar a fer la setmana blanca?
Una vegada haguem escoltat a tothom, la indicació bàsica serà de compliment de l'ordre de calendari. No obstant, estem oberts a interpretar-la amb una certa flexibilitat. En cap cas la decisió l'hauran de prendre els consells escolars, sinó que el
departament es reservarà aquesta competència.
Una altra polèmica vinculada amb el calendari escolar va ser l'eliminació inicial de la jornada intensiva a l'estiu. Què passarà amb vista al pròxim curs?
En relació amb aquesta qüestió, només diré que m'alegra molt la decisió de tots aquells centres que han reconsiderat la supressió de les colònies i sortides, perquè era una reacció, no una proposta pedagògica. Nosaltres no volem generar noves polèmiques al voltant del calendari i, de moment i fins al curs vinent, no tocarem ni ens pronunciarem sobre la jornada intensiva.

dimecres, 19 de gener del 2011

Valoració negativa de les retallades per les vacances d'hivern

La FaPaC reclama a Ensenyament que les retallades per a la setmana de vacances d'hivern no s'estenguin a altres àrees estratègiques en l'educació

  • La FaPaC valora negativament la mesura i insta al Departament a complir els acords adquirits en el Consell Escolar de Catalunya per ajudar econòmicament les famílies.

  • Noves retallades en altres eixos estratègics -com l'èxit escolar, la segregació escolar o la participació de les famílies- afectarien de ple la qualitat de l'escola catalana.

Barcelona, 17 gener de 2011

La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya valora negativament la decisió de la conselleria d'Ensenyament de retallar la partida pressupostària destinada a la setmana de vacances d'hivernen un 70%. Hem passat d'un ajut insuficient de 800.000 euros previst per l'anterior govern a la molt deficient partida de 240.000 euros de l'actual, tot i l’existència d’un compromís del Departament davant del Consell Escolar de Catalunya per ajudar econòmicament les famílies en aquest període.

Tal com queda ara el tema, l’Ajuntament de Barcelona destina el doble en ajudes a les famílies, només a Barcelona, respecte la Generalitat, a tot Catalunya. Amb aquesta manca de mitjans, la setmana de vacances d’hivern serà complicada de passar per a moltes famílies, ja que els ajuts tampoc afavoreixen aquelles amb menys recursos.

La FaPaC confia que aquesta retallada no s’estengui a altres partides. En altres àrees més estratègiques -com l'èxit escolar, el foment de la participació de les famílies en l'escola, o la superació de l'actual marc de segregació escolar- una retallada d'aquestes característiques afectaria de ple la qualitat de l'escola catalana. Si les retallades en alts càrrecs del govern són del 23%, no té cap sentit que les retallades en ajuts a les famílies i a les AMPA siguin del 70%, tret que es considerin més prescindibles les famílies que els alts càrrecs.

D'altra banda, la LEC estableix una clara voluntat d'incrementar les partides pressupostàries en educació fins acostar-les al 6% del PIB de Catalunya. L'any 2011 no està previst que el PIB de Catalunya baixi respecte el 2010. Per tant, no s'entendrà una retallada de les partides pressupostàries en educació.

La FaPaC, reitera la seva voluntat de treballar juntament amb mestres i administració per l'educació dels nostres fills i filles, i a favor de l'èxit escolar. Aquesta és la principal tasca que tenim per endavant i que, segons paraules del president de la Generalitat, també té l'actual govern. Les famílies tenim un paper molt important a jugar en aquest aspecte i estem disposats a fer tot el possible per arribar a un millor rendiment escolar.

La FaPaC, que representa 2.000 AMPA de tot Catalunya, vol que la relació de la nova administració amb les associacions de famílies d’alumnes tingui l’objectiu prioritari de millorar l’educació dels nostres fills i filles, i no d’estalviar diners públics.

Cada AMPA recibirá sólo 290 euros para organizar la semana blanca






Ensenyament reduce las ayudas para este 

periodo de 800.000 a 240.000 euros


La Vanguardia "Vida" | 14/01/2011 

Ensenyament recortará un 70% las ayudas que el anterior Govern tenía previstas para la semana blanca escolar, el nuevo periodo de vacaciones que los alumnos catalanes harán entre febrero y marzo. De los 800.000 euros previstos se pasará a repartir 240.000, una fuerte reducción que prácticamente deja en nada la subvención por niño. El recorte sigue el decreto publicado ayer por el Govern sobre la prorrogación de los presupuestos de la Generalitat, en el que, entre otras cuestiones, se limita el gasto de algunas partidas que aún no estén resueltas a un 30%. Por tanto, Ensenyament seguirá esta orden y gastará sólo un tercio del dinero previsto. Esta es al menos la propuesta que trasladó ayer el Departament que dirige Irene Rigau a las federaciones de ampas de la escuela pública y concertada y a los representantes de los ayuntamientos.
En total, más de 700 ampas han pedido ayudas para organizar actividades durante la semana blanca, 118 de las cuales pertenecen a la escuela concertada y el resto a la pública. De los 240.000 euros, más de 30.000 irán destinados directamente a los ayuntamientos. Con esta nueva partida, cada ampa tocaría a unos 290 euros a repartir entre los alumnos. Algunas ampas han pedido ayudas para todos los estudiantes de la escuela a la que representan sin saber aún si se apuntarán o no a las actividades que organicen. Otras, en cambio, sí han pasado el número exacto de niños que participarán en ellas. Con estas cifras, el reparto de los 240.000 euros sale a poco más de dos euros por niño, mientras que si se hubiesen destinado los 800.000 euros cada alumno recibiría alrededor de ocho euros, explican asistentes a la reunión de ayer. El coste de las actividades para las nuevas vacaciones de invierno está entre 100 y 400 euros por semana y alumno, dependiendo de si se trata de esplais o colonias. “Ninguna de las dos partidas resuelve el problema de las familias, que te den ocho euros o dos no sirve para nada”, decían representantes de los padres. La anterior conselleria planteó las ayudas sin tener en cuenta la renta familiar, el dinero se reparte por igual a todo el que lo pida. Ahora está por ver cómo se otorgan las ayudas, si por niño o por actividad. Ante la escasez de dinero, Fapel (ampas de la concertada) aconsejará a sus asociaciones de padres que no pidan las ayudas.
A Rigau y el propio presidente de la Generalitat, Artur Mas, les disgustaba tener que destinar dinero a subvencionar la semana blanca. “El país está en una situación económica muy difícil y este dinero es más necesario para luchar contra el fracaso escolar”, han manifestado ambos en más de una ocasión.
La conselleria reiteró ayer que la semana blanca se hará por norma general, pero algunas escuelas se la podrán saltar de forma excepcional si hay acuerdo entre padres, profesores y ayuntamientos. La comunidad educativa había pedido que la semana blanca continuase este curso.
La responsable de enseñanza de CC.OO. en Catalunya, Montse Ros, explica que eliminar la semana blanca este curso no tenía sentido, aunque ve con buenos ojos que se puedan hacer algunas excepciones. “Ahora debemos trabajar en el calendario del curso que viene”, indica Ros, una opinión que comparte toda la comunidad educativa. El Govern propone comenzar el curso en torno al 7 de septiembre y repartir más días de fiesta a lo largo del año para compensar.

dimarts, 18 de gener del 2011

Portes Obertes Dijous 27 CEIP La Garalda de 17 a 18 h

14/01/11 Aquest mes de gener comença un cicle de jornades de portes obertes que permetrà a les famílies de Pallejà conèixer en primera persona els centres d´estudi en els que poden matricular els seus fills per al curs vinent. En concret, es podran visitar els següents centres durant el gener:
Dijous 27 IES Pallejà de 17:30 a 19 h
Dimarts 25 CEIP Jacint Verdaguer de 17:30 a 18:30 h
Dimecres 26 CEIP Àngel Guimerà de 17:30 a 18:30 h
Dijous 27 CEIP La Garalda de 17 a 18 h
Dimarts 25 L´Oreig (Primària i Secundària) a les 18 h
Les visites a les llars d´infants municipals seran al mes d´abril:
Dimecres 6 abril L´Espurna de 17:30 a 19 h
Dijous 7 abril Les Rovires de 17:30 a 19h
Un cop es coneguin les dates de matriculació que han de ser publicades per la Generalitat de Catalunya, podran ser consultades també als diferents mitjans de comunicació municipals.

LA ROBA